Bepaal zelf je Facebook tijdlijn

Heb jij het gevoel dat je van sommige vrienden veel te veel updates ziet en van anderen misschien nauwelijks iets, terwijl als je op hun profiel kijkt, ze echt wel dingen hebben gepost? Krijg je van sommige groepen waar je in zit elke dag een melding terwijl je dat niet wilt? Mis je updates van bepaalde Facebookpagina’s die je echt interessant had gevonden? Je kunt je eigen tijdlijn voor een groot deel naar je eigen hand zetten. Natuurlijk er is het algoritme van Facebook, waarin oa gekeken wordt met wie of welke pagina jij veel interactie hebt en wat voor dingen je vaak aanklikt. Maar je kunt ook veel zelf bepalen. Ik laat je hier zien wat en waar je het kunt vinden!

Vrienden

Laten we beginnen met je vrienden. Iedereen die je toevoegt staat gelabeld als ‘vriend’ en als je hebt ingesteld dat je updates alleen voor vrienden te zien zijn, kunnen zij alles van je zien. Maar wil je dat sommige mensen minder van je zien? Geef ze dan het label ‘kennis’. Dat kan door naar het profiel te gaan en je muis stilhouden bij ‘vrienden’. In de lijst kies je voor ‘kennis’. Je kunt ook vanuit je eigen profiel naar je vriendenlijst gaan en het daar achter elkaar doen voor een aantal mensen. Kennissen zien minder van elkaar.

lijsten in Facebook

Je kunt bij iemands profiel ook aanklikken of je meldingen wilt ontvangen van alles wat een persoon doet, of juist niet. Rechts staat ook een knop ‘volgen(d)’. Je kunt iemand wel of niet volgen. Als je alle updates over tante Miep over haar kat zat bent maar je wilt haar niet ontvrienden omdat je dan hommeles in de familie krijgt, dan klik je op ‘tante Miep niet meer volgen’. Zij krijgt daar geen melding van en jij ziet niets meer van haar. Zij wel van jou en ze kan daar ook nog wel naar hartelust op reageren.

Mensen van wie je echt weinig wilt zien en ook niet wilt dat ze iets persoonlijks van jou zien (je baas?) kan je het label ‘niet toegankelijk’ geven. Je ziet van elkaar dan alleen de openbare updates en je kunt elkaar nog wel taggen.

Bij ‘volgen(d)’ kan je ook aangeven dat je updates van iemand als eerste in je nieuwsoverzicht wilt krijgen. Een optie voor die leuke nieuwe vriend of vriendin? Zo mis je nooit meer iets van hem/haar!

schermafbeelding-2016-11-11-om-15-34-00

 

Lijsten

De lijst ‘kennissen’ heeft Facebook al voor je gemaakt, net als een paar anderen. Maar je kunt ook zelf lijsten maken: goede vrienden, collega’s, familie. Als je in je nieuwsoverzicht in de linkerkolom kijkt, zie je daar ‘vrienden’ staan. Als je daarnaast klikt op ‘meer’ krijg je een lijst met lijsten plus een knop ‘nieuwe lijst maken’.

Lijst maken Facebook

Als je een nieuwe lijst hebt gemaakt, dan ga je naar je vrienden en moet je bij elk apart bij het blokje ‘vrienden’ klikken op ‘toevoegen aan een andere lijst’ en dan de juiste lijst klikken. Dat is even werk, maar als je het eenmaal gedaan hebt, zet je daarna iedereen die je accepteert meteen in de goede lijst en is het geen werk meer. En iedereen staat goed gelabeld!

Wat heb je hier nu aan? Als je een status-update plaatst, dan kan je kiezen met wie je die wilt delen:

met wie deel je wat op Facebook

Bij ‘meer opties’ zie je je eigengemaakte lijst erbij staan. Je kunt dus kiezen om een foto van je kinderen of je nieuwe geliefde alleen te delen met je groep ‘goede vrienden’ en een familiefoto alleen met de lijst ‘familie’.
Ik link zelf steeds meer met collega-ondernemers, maar ik wil bepaalde updates privé houden, zoals over mijn kinderen (vooral met foto want hé ze zijn tieners!), ik heb daarom collega’s als ‘kennis’ gelabeld en dan kies ik bij het plaatsen de optie ‘vrienden behalve kennissen’. Je kunt bij ‘aangepast’ ook bepaalde personen uitsluiten, als je bv even over tante Miep wilt mopperen op Facebook zonder dat ze het kan zien (al hoort ze het vast wel via via 😉 ).

Een extra voordeel van een lijst is dat hij in je Startpagina links bij ‘verkennen’ staat en als je op een lijst klikt, bv ik bij ‘ondernemers’, dan zie ik in één keer hun meest recente updates.

 

Pagina’s

Heb je een pagina geliked waarvan je echt altijd alle updates wilt ontvangen? Klik dan bij ‘vind ik leuk’ op ‘als eerste weergeven’:

als eerst weergeven Facebook

Als je niks meer wilt zien van de pagina, dan klik je op ‘deze pagina niet meer leuk vinden’. Of je zet de meldingen uit, als je de beheerder van je pagina wel je like gunt.

 

Groepen

Als je in een groep zit, maar je wilt niet steeds meldingen krijgen van wat er gebeurt in de groep (je gaat soms zelf wel even kijken) dan kan je de groep ontvolgen:

groep ontvolgen Facebook

Je kunt ook de meldingen uitzetten, alleen op ‘hoogtepunten’ zetten of alleen een melding krijgen als een vriend(in) iets in een groep plaatst:

meldingen Facebook

Meldingen en andere ongein uitzetten

Tot slot nog een handige tip. Ken je dat: je hebt iemand gefeliciteerd met een verjaardag en vervolgens krijg je de rest van de dag meldingen omdat een heleboel andere mensen ook op dat bericht hebben gereageerd met een felicitatie? Je kunt de meldingen per bericht uitzetten:

ontvolgen Facebook

Dan heb je nog: dingen die je ronduit niet leuk vindt! Als iemand een bericht plaatst of deelt waar je niet blij van wordt (een massaslachting van dolfijnen bv, ja ik heb mensen bij mijn vrienden die dat plaatsen) dan kan je bij het pijltje rechts in het bericht klikken op ‘bericht verbergen’ en Facebook vraagt je dan meteen waarom je het wilt verbergen en verzekert je dat je vergelijkbare berichten niet meer zal zien. Bij mij klopt dat aardig.

Tijdlijn beinvloeden Facebook

Ook kan je ervoor kiezen om een pagina, waarvan iemand een bericht heeft gedeeld, te verbergen (in bovenstaand voorbeeld ‘alles van Natuurmonumenten verbergen’). Zo heb ik alle like/share/win acties één voor één geblokkeerd en zie ik er zelden meer een. Vreselijke pagina’s als ‘Nederland eerst’ of hoe ze ook heten komen ook niet meer bij mij in beeld.

En uitnodigingen voor spelletjes! Ook zoiets irritants. Vaak gaat het in naam van een vrien(in) maar die kan er niets aan doet. Hij/zij speelt het en dan gaat Facebook de vrienden van die persoon voor het spelletje uitnodigen. Je kunt op het kruisje klikken en dan klikken op ‘alles van Candy Crush verbergen’ of zoiets. Ik kan even geen screenshot maken want ik heb ze al vakkundig weggefilterd.

tot slot

Veel van deze functies, die je apart kunt instellen, kan je ook vinden door rechtsboven naast het plaatje met het slotje, bij het pijltje dat naar beneden wijst te klikken op ‘voorkeuren voor nieuwsoverzicht’:

voorkeuren Facebook tijdlijn

En bedenk dat hoe jij je post plaatst bepaalt wie het kan zien: zet je het op ‘openbaar’ dan kan iedereen, ook zonder Facebook-account het lezen. Deel je het met vrienden, dan kunnen alleen je vrienden het zien. Ze kunnen het dan ook niet verder delen. Ik zie wel dat mensen soms berichten delen die alleen met vrienden zijn gedeeld, dat heeft geen zin want het komt nooit buiten de groep waarmee het oorspronkelijk gedeeld is, dus het komt dan hooguit bij gemeenschappelijke vrienden terecht. En als je het met een lijst deelt, zien echt alleen de mensen in die lijst het. En je kunt de privacy van je bericht (met wie je het deelt) later altijd nog veranderen als je je bedenkt. Andersom: doe je een oproep en wil je dat mensen hem delen: zet die dan openbaar!

Succes!
ps Sandra, Shelley en Wilma: ik heb wat screenshots gemaakt op jullie profielen of bij een post, als voorbeeld. Het had niets te maken met jullie echt willen ontvolgen ofzo 🙂

4 thoughts on “Bepaal zelf je Facebook tijdlijn”

    1. Beste Agard,

      Zodra je Facebook opent, zie je bovenin een blokje waar staat ‘wat ben je aan het doen’. Daarin kan je zelf een bericht plaatsen. Tekst, een foto, een video of een link. Als je bericht klaar is, klik je op ‘delen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.